De wimpergroei Cyclus

In de wereld van schoonheid krijgen lange volle wimpers steeds meer aandacht. Om je wimpers gezond en vol te laten stralen, is het cruciaal om de wimpergroei cyclus te begrijpen. In dit artikel ontrafelen we de groeicyclus.

De 3 wimpergroei fases:

Je wimperharen hebben een unieke cyclus, die bestaat uit 3 fases. Elk individuele wimperhaar bevind bevindt zich in een andere fase.

  1. Anagene fase: de groei fase
  2. Catagene fase: de overgangsfase
  3. Telogene fase: de Rustfase

1. Anagene fase: groei

Tijdens de actieve groeifase, ook wel bekend als de anagene fase, ondergaan wimpers een periode van intense groei die ongeveer 30 tot 45 dagen duurt. Wat opmerkelijk is, is dat slechts ongeveer 40% van de bovenste wimpers en 15% van de onderste wimpers gelijktijdig groeien. Elke wimper bereikt een specifieke lengte en stopt dan met groeien.

2. Catagene fase: overgang

Wanneer wimpers de catagene fase bereiken, krimpt het haarzakje. Als een wimper tijdens deze fase uitvalt, zal deze niet direct weer groeien. De follikel moet de catagene fase voltooien voordat het doorgaat naar de volgende fase. Deze overgangsfase duurt twee tot drie weken.

3. Telogene fase: rust

De laatste fase is de rustfase, ook wel bekend als de telogene fase. Gedurende meer dan 100 dagen blijft de wimper in rust, valt uiteindelijk uit, waarna een nieuwe groeicyclus begint.

Het is geruststellend om te weten dat wimpers niet gelijktijdig uitvallen. Aangezien elke wimper zich in zijn eigen groeicyclus bevindt, is het normaal dat enkele wimpers per dag uitvallen.

Over het algemeen duurt het vier tot acht weken om een wimper volledig te vervangen. Dankzij de verschillende fasen en individuele timing is het onmogelijk dat alle wimpers tegelijkertijd uitvallen.