Wimperserum: Bijwerkingen en allergieën

Bij Ecuri Beauty leggen we alles op tafel, zodat je met zekerheid een wimperserum kunt kiezen. We zijn transparant als geen ander over de effecten en werkingen van wimperserums. In dit artikel  bespreken we hoe bijwerkingen ontstaan, welke kunnen optreden, en hoe je dit deze effecten kunnen minimaliseren bij het kiezen van een wimperserum.

Geen enkele wimperserum is immuun voor bijwerkingen

Geen enkel cosmetisch product is immuun voor bijwerkingen of allergische reacties. Ongeacht of het veganistisch is, een volledig natuurlijke ingrediënten lijst heeft, of zelfs slechts één enkel ingrediënt bevat. Het ontstaan van een allergische reactie of bijwerking blijft altijd mogelijk. Elke huid is uniek, waardoor er altijd een kleine kans bestaat dat je huid er negatief op reageert.

Hoe ontstaan bijwerkingen of allergische reacties bij een wimperserum?

Wimperserums bevatten actieve ingrediënten die bedoeld zijn om de groei, volume  en gezondheid van wimpers te bevorderen. Echter, sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde bestanddelen, wat kan leiden tot allergische reacties of bijwerkingen. De meest voorkomende oorzaken zijn:

1. Chemische samenstelling: Sommige mensen reageren op bepaalde ingrediënten die in wimperserums worden gebruikt. Het is cruciaal om de ingrediëntenlijst zorgvuldig te lezen en te begrijpen. 

2. Overgevoeligheid: Individuele gevoeligheid verschilt. Ook natuurlijke ingrediënten kunnen een reactie veroorzaken.

3. Onjuist gebruik: Bijwerkingen kunnen ook optreden als gevolg van onjuist gebruik. Het overtreden van de aanwijzingen op de verpakking kan risico's met zich meebrengen.

Mogelijk bijwerkingen of allergische reacties bij wimperserum gebruik:

Elk wimperserum heeft een kans op bijwerkingen. Gemiddeld reageren zo 3% van de wimperserum gebruikers negatief op een serum. Dit verschilt natuurlijk per wimperserum merk. De onderstaande reacties of bijwerkingen kunnen ontstaan. 

Meest voorkomende:

Dit zijn milde bijwerkingen die vanzelf  overgaan bij het verminderen van de dosis of bij het stoppen met het gebruik. 

  • Irritatie van de ogen: Dit kan zich vertalen naar het hebben van rode ogen, jeukende ogen of soms tranende ogen. 

  • Huidirritatie: Irritatie van de huid op de wimperrand.

  • Roodheid en zwelling: Overgevoelige reacties kunnen leiden tot zichtbare tekenen van ontsteking.

Reacties die zeer zelden voorkomen: 

Dit zijn negatieve reacties van het lichaam waarbij je direct moet stoppen met het gebruik. Deze kunnen ook vanzelf overgaan. Maar raden wij altijd aan om contact op te nemen met je huisarts en de fabriant van de wimperserum.

  • Gezwollen ogen/afscheiding uit de ogen: Indien je een allergische reactie krijgt, stop dan direct met het gebruik van het wimperserum en neem contact op met je huisarts. 

  • Verkleuring van de iris kan niet gebeuren mits juist wordt toegediend: Er wordt veel gesproken over iris verkleuring en het gebruik van bimatoprost in wimperserums. Dit is goed onderzocht in verschillende studies. Wanneer dit werd gebruikt als wimperverlenging met de juiste manier van toediening is dit niet gebeurd. Hiernaast is het verboden om Bimatoprost te verwerken in wimperserums.

Goed om te weten: De Ecuri Superlash is een wimperserum zonder Bimatoprost.

Alles over Bimatoprost en wimperserums lees je hier

De kans op bijwerkingen en allergieën verminderen bij een wimperserum

Het minimaliseren van bijwerkingen vereist een tweeledige aanpak: de fabrikant moet een veilig en doeltreffend product creëren, terwijl jij het op een verantwoorde wijze dient te gebruiken.

Als producent van het Ecuri Superlash wimperserum hebben wij de formulering zorgvuldig ontwikkeld om optimale effectiviteit te garanderen met een minimaal risico op bijwerkingen. Al 15 jaar wordt onze wimperserum formule verfijnd. Waardoor de kans op bijwerkingen tot een minimum is beperkt.

Lees alles over Ecuri wimperserum formule

Hoe kan ik kans op bijwerkingen of een allergische reacties verminderen?

1. Door te testen of je gevoelig bent voor de ingrediënten.

2. Door de gebruiksaanwijzing goed te blijven volgen.

Testen of je gevoelig bent voor de ingrediënten: Controleer de ingrediëntenlijst. Als je iets tegenkomt waarvan je weet dat je er gevoelig voor bent, is het verstandig om te overwegen of je het product überhaupt wilt gebruiken. Als je besluit het te proberen, zijn er twee eenvoudige methoden om je gevoeligheid te testen:

1. Voer een huidtest uit op een minder gevoelige plek op je lichaam, zoals je vingers of onderarm, voordat je het product rond je ogen aanbrengt.

2. Begin met het gebruik van een lagere dosis. Bijvoorbeeld met de helft van de aanbevolen dosis en herhaal dit gedurende enkele dagen.

Geen bijwerkingen? Op een of beide van deze methodes? Dan is de kans groot dat je geschikt bent voor het gebruik van je wimperserum. Dit betekent echter niet dat het 100% gegarandeerd is. Gevoeligheden voor stoffen kunnen in de loop van weken, maanden en jaren veranderen.

Breng de wimperserum op de correct wijze aan! Het huid om de oog heen is erg dun. Hierdoor neemt het serums erg goed op.

  • Overschrijd nooit de aanbevolen dosis. Eén keer per dag betekent echt één keer per dag!
  • Breng het op de juiste manier aan. De huid rond de ogen is zeer gevoelig, breng het serum aan boven op de wimperrand en vermijd contact met de ogen. Mocht het toch in de ogen komen, spoel het dan onmiddellijk af met warm water.

Wat te doen bij een allergische reactie:

Indien je geïrriteerde ogen hebt gekregen is een vermindering van de dosis of het tijdelijk staken van de wimperserum al genoeg. Als de klachten aanhouden is het wimperserum waarschijnlijk niet geschikt voor je en raden we aan om het gebruik ervan te staken. 

Indien bovenstaande klachten aanhouden na het staken van het wimperserum, raden we aan om contact op te nemen met je huisart en de fabrikant van de wimperserum.

Heb je verdere vragen? Wij helpen je graag verder, ook als je je wimperserum niet van Ecuri Beauty is.

Ik heb een vraag!